سردخانه ماهی و میگو؛ حفظ تازگی از صید تا مصرف
ساخت سردخانه ماهی و میگو برای نگهداری آبزیان باعث کند شدن فساد این محصولات می شود. فرآیند فساد در ماهی یا به طور کلی آبزیان که به دلیل دناتوره شدن پروتئین، تغییر در ساختار چربی ها و از دست رفتن رطوبت موجود در بافت سلولی اتفاق می افتد را می توان با کاهش دمای نگهداری این محصولات کندتر کرده و آن را به تعویق انداخت. سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO) ، برای نگهداری ماهیهای منجمد، کدهایی را توصیه میکند که باید با توجه به گونه، نوع محصول (کامل یا فیله شده یا فرآوری شده) و مدت زمان نگهداری، دمای مناسب و استاندارد را تعیین کرد. در هر کشور، دمای استاندارد ممکن است به دلیل تنوع گونهها و استانداردهای مختلف، متفاوت باشد. به عنوان مثال، در کشور انگلستان دمای استاندارد برای نگهداری تمامی آبزیان ۳۰- درجه سانتیگراد است، در حالی که در ایران این دما بین ۱۸- تا ۲۰- درجه سانتیگراد تعیین شده است. اما با افزایش طول دوره نگهداری، توصیه میشود دمای نگهداری را به تناسب کاهش داد.
در ادامه، به معرفی گونههای آبزیان موجود در ایران و تدابیر نگهداری از زمان صید تا زمان مصرف میپردازیم. با این امید که، صیادان و تولیدکنندگان میتوانند با رعایت استانداردهای علمی، از کیفیت و تازگی محصولات خود اطمینان حاصل کنند و رضایت مشتریان خود را بهبود بخشند.
سلامتی و طعم، هدیه ای از دل دریا، محافظت شده در سردخانه ماهی.
انواع گونه ماهی های ایران
عمده ماهی ها و صدف هایی که در ایران جهت مصارف خوراکی صید شده و پرورش داده می شوند شامل انواع زیر می باشند که در سه دسته دریای خزر، آبهای داخلی و خلیج فارس و دریای عمان دسته بنده شده اند.
پیشگیری از فساد ماهی؛ نقش بارز سردخانه ماهی در حفظ تازگی
در برخی تحقیقات، مشاهده شده که ماهیهای آبهای استوایی به دلیل وجود طبیعی فلور باکتریایی، میزان ماندگاری بیشتری نسبت به ماهیهای آبهای سرد دارند. این باکتریها اغلب از نوع گرم منفی مزوفیل هستند و در شرایط محیطی گرمتر فعالیت بهتری دارند. از سوی دیگر، باکتریهایی که به فساد ماهی منجر میشوند، اکثراً از نوع گرم منفی سایکروفیل هستند.
یکی از اصلیترین عواملی که به افزایش ماندگاری ماهی پس از ورود به سردخانه کمک میکند، افزایش زمان لازم برای تبدیل باکتریها از مزوفیل به سایکروفیل است. این فرآیند، که تحت تأثیر دمای پایین سردخانه اتفاق میافتد، موجب کاهش فعالیت باکتریهای فسادزا و در نتیجه حفظ تازگی و کیفیت ماهی میشود.
تدابیر نگهداری از ماهی تازه صید شده
فرآیند کنترل و حفظ کیفیت آبزیان باید از لحظه صید از دریا یا برداشت از حوضچه های پرورش آغاز شود. در ادامه با تمرکز بر فرآیند های تبرید انواع مراقبت های لازم از آبزیان را شرح می دهیم.
مراقبت روی شناور
ماهی جهت حفظ نهایت کیفیت باید پس از صید به سرعت و دقت تحت مجموعه عملیاتی قرار بگیرد. در شناورهای صیادی مدرن تر ماهی ها پس از صید به ترتیب شکم خالی، شسته و غرق در یخ می شوند. در شناور های متوسط صرفاً ماهی را به شکل کامل در یخ قرار می دهند.
سخت پوستان مانند لابستر، خرچنگ معمولاً بدون نیاز به عملیات تبرید روی شناور زنده نگهداری می شوند. میگو ها هم در یخ یا در محلول براین با دمای پایین نگهداری شده و یا در پلیت فریزر منجمد می گردند.
ماهی های پرورشی معمولاً بر اساس نیاز بازار و به صورت تازه از آب گرفته می شوند و به شکل یخ گذاری شده به بازار مصرف حمل می شوند.
بشر قبل از تبرید مکانیکی با استفاده از یخ طبیعی، طراوت ماهی را حفظ می کرد، کاری که امروزه با تخصص مدرن انجام می دهیم.
یخ گذاری
افت کیفیت ماهی به علت فعالیت های باکتریایی، آنزیمی و یا هر دو می باشد. کاهش دمای نگهداری، این فعالیت ها را به تعویق انداخته و در نهایت فساد را کُند می کند. دماهای پایین به خصوص باعث تأخیر در رشد باکتری های سایکروفیل می شوند، که مسئول اصلی فساد ماهی های غیر چرب می باشند.
یخ های مورد استفاده جهت اثر گذاری باید حتماً تمیز و بهداشتی باشند. یک آزمایش صورت گرفته روی یخ در محل دپوی ماهی ها در یک شناور عدد ۵ میلیارد باکتری به ازای هر گرم از یخ را نشان داده است. از این آزمایش می توان نتیجه گیری کرد:
- باید از آب کلردار یا آشامیدنی جهت تولید یخ استفاده شود.
- یخ باید تحت شرایط بهداشتی ذخیره گردد.
- یخ های استفاده نشده در هر سری باید معدوم گردد.
به دلایل تولید آسان، ارزان بودن و مهمتر از همه سهولت در عملیات معمولاً از یخسازهای پولکی روی شناورها استفاده می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید بخش یخساز پولکی را در سایت ملاحظه فرمایید.
میزان یخ مصرفی روی شناور بستگی به استاندارد صنعت شیلات و خود شناور دارد. همان طور که پیشتر اشاره شد یخ کافی جهت تأمین سرعت سرمایش ضروری است. معمولاً ۱ سهم یخ و ۳ سهم ماهی نسبت خوبی می باشد. اما شناورهای صیادی ترال اروپایی از فرمول ۱ سهم یخ و ۲ سهم ماهی استفاده می کنند که در نتیجه محصول با کیفیت بالاتری دارند. به دلیل فراوانی و ارزانی یخ در مقایسه با ارزش ماهی، نسبت استفاده از یخ برای دستیابی به کیفیت ایده آل همواره در حال افزایش می باشد.
یخ گذاری شور
دمای نگهداری ماهی در یخ باید نزدیک نقطه انجماد ماهی باشد. برای دستیابی به یخ با دمای کمتر باید به آب آن نمک اضافه کرد. میزان کافی یخ تولید شده با محلول براین ۳% سدیم کلراید دمای حدود ۱- درجه سانتیگراد جهت نگهداری فراهم می کند.
استفاده از مواد نگهدارنده
استفاده از آنتی بیوتیک ها به هر روشی و برای تمام آبزیان اعم از: ماهی کامل یا فیله، صدف ها، لابستر و میگو از نظر قانونی ممنوع بوده و اکیداً توصیه نمی گردد.
جعبه گذاری در دریا
استفاده از جعبه و بسته بندی روی شناور در قیاس با دپوی فله ای ماهیان مزایای زیادی دارد. استفاده از ظرف فشار ناشی از انباشته شدن ماهیان بر روی یکدیگر را کاهش می دهد. مزیت دیگر جعبه گذاری محصول سهولت در جابجایی و تخلیه می باشد که در نهایت منجر به کاهش صدمات فیزیکی و افزایش دمای ماهی گشته و راندمان را افزایش می دهد. ماهیان بهتر است بلافاصله بعد از صید بر اساس سایز و گونه جعبه گذاری گردند. در این صورت، ماهی ها هنگام فیله شدن یکدست بوده و بافت سفت تری دارند. کیفیت فیله ها به مراتب بالاتر از ماهی هایی می باشد که فله ای انباشته شده اند.
ناگفته نماند عموماً جعبه گذاری مگر در برخی از ناوگان های مدرن و مجهز، در شناورها صورت نمی گیرد. مشکلات عمده که جلوی تبدیل یک شناور از حالت نگهداری فله به نگهداری جعبه گذاری شده را می گیرد عبارتند از:
- نیاز به نیروی انسانی بیشتر روی شناورها جهت مدیریت فرآیند جعبه گذاری
- کاهش ظرفیت وزنی نگهداری ماهی با جعبه نسبت به نگهداری فله ای
- نیاز به سرمایه گذاری جهت شناور بزرگتر و همچنین هزینه خرید جعبه ها
- نیاز به تمیز کردن و برگرداندن جعبه ها به شناور پس از تخلیه ماهی ها
اگر دغدغه شما رساندن ماهی با کیفیت به دست مشتریان است می بایست از لحظه گرفتن ماهی از آب تا زمان رسیدن به دست مصرف کننده پروتکل های بهداشتی و کیفی را در حد امکان رعایت کنید. البته ممکن است کسب و کار شما در موقعیتی نباشد که بتواند روی تمامی این فرآیند کنترل و نظارت داشته باشد. بنابراین این دستورالعمل ها می بایست توسط تمامی افراد و کسب و کار های واسط رعایت گردند.
تدابیر نگهداری از ماهی در خشکی
همانطور که قبلاً گفتیم استفاده درست و کافی از یخ و تبعیت از عملیات بهداشتی باعت حفظ تازگی ماهی هنگام تخلیه کردن از شناور، رسیدن به کارخانه فرآوری و بسته بندی و پروسه پخش می شود. در صورت بکار نگرفتن این راهکارها ماهی به سرعت فاسد می شود. اما پس از رسیدن ماهی به خشکی باید چه کار کنیم تا محصول با کیفیت تری را به دست مصرف کننده برسانیم. در ادامه سعی می کنیم به جنبه های نگهداری ماهی در خشکی بپردازیم.
تشخیص ظاهری کیفیت و تازگی ماهی
برآورد کیفیت از روی ظاهر مهم ترین روش می باشد. البته کشورهای اروپایی و آمریکا و کانادا به طور فزاینده ای به سمت انجام آزمایشات فیزیکی و شیمیایی جهت برآورد میزان افت کیفیت و زمان فساد روی آورده اند، چرا که این روش به مراتب دقیق تر از روش تخمین از روی ظاهر ماهی می باشد. برآورد و تخمین میزان کیفیت ماهی از روی ظاهر می تواند برای گونه های مختلف، متفاوت باشد. ولی اطلاعات مندرج در جدول کیفیت ماهی به عنوان یک راهنمای عمومی برای تمامی ماهیان مورد استفاده قرار می گیرد.
جدول ارزیابی ظاهری کیفیت ماهی
ردیف
عامل
کیفیت خوب
کیفیت ضعیف
۱
چشم ها
درخشان، شفاف و
گاهی بیرون زده
تیره، گاهی صورتی و
آبدار
۲
بو
شیرین و ماهی طور
شبیه جلبک دریایی
کهنه، ترش و
سولفوری
۳
رنگ
درخشان و گاهی نقره
گون
پژمرده و کدر
۴
بافت
سفت و الاستیک در
فشار با انگشت
نرم، شل، انعطاف کم
و وجود مایعات
۵
ظاهر شکم
دیواره سالم، مخرج
صورتی و ظاهر نرمال
گاهی پاره شده، باد
کرده، مخرج قهوه ای
۶
آبشش ها
سالم، روشن، قابل
تشخیص به راحتی
نرم و مایع طور،
خاکستری همگن
۷
بافت عضلانی
معمولاً سفید یا
رنگ طبیعی گونه
صورتی مایل به
خاکستری
معمولاً واسطه ها پس از تخلیه ماهی ها از شناور آن ها را بر اساس گونه، سایز و حداقلی های کیفیت ارزیابی و رتبه بندی می کنند. قیمت گذاری بسته به نیاز بازار و میزان کیفیت انجام می گردد. ماهی ها همچنین ممکن است توسط نهاد های خصوصی و یا دولتی جهت ارزیابی سلامت و شرایط بهداشتی مورد بازرسی قرار گیرند.
بسته بندی ماهی تازه
سینی های پلی اتیلن، سینی های آلومینیومی، سینی های فوم پلی استایرن و کیسه های پلی اتیلنی جهت بسته بندی ماهی تازه مورد استفاده قرار میگیرند. اگر ماهی تازه قبل از خنک سازی بسته بندی می شود بهتر است از ظروفی استفاده شود که رسانای گرمای خوبی باشند. اگر قبل از بسته بندی ماهی تازه از پیش سردکن استفاده نشود ممکن است دمای محصول هیچ گاه به حد مطلوب و بهینه نرسد.
سردخانه ماهی بالای صفر برای ماهی تازه
حداکثر زمان ماندگاری آبزیان در سردخانه ماهی و میگو بسته به گونه آنها متفاوت می باشد. اما به طور کلی می توان گفت ماهی تازه را نهایتاً از ۷ الی ۱۵ روز می توان در جعبه های یخ گذاری شده در سردخانه صنعتی ماهی با دمای حدود ۱+ درجه سانتیگراد نگهداری کرد. البته این مقادیر ماندگاری بسیار وابسته به شرایط یخ گذاری و حمل و نقل می باشند. بهتر است ماهی تازه و یخ گذاری شده را حدود ۷ روز در این دما نگهداری کرد. همچنین در نظر داشته باشید که تمام این دوره های زمانی شامل زمان از آب گرفته شدن ماهی تا مصرف آن می باشد.
مشخصات سردخانه ماهی بالای صفر برای نگهداری ماهی تازه
سردخانه ماهی بالای صفر باید دمای حدود ۱+ درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی ۹۰% را تأمین نماید. سرعت هوادهی باید محدود باشد تا بتوان میزان ذوب شدن یخ را کنترل کرد. دماهای کمتر از صفر درجه سانتیگراد باعث کند شدن ذوب یخ ها و در نتیجه افزایش دمای ماهی می شود. رعایت این موضوع در نگهداری برخی از گونه های خاص ماهی که به دلیل فعالیت “اتولیز” گرما تولید می کنند، بسیار مهمتر است.
کف سردخانه ماهی بالای صفر باید به سیستم درین (تخلیه) آب مجهز باشند. همچنین کف باید شیب ملایمی به سمت محل درین داشته باشد. تمام سطوح داخل سرد خانه ماهی و میگو باید به نحوی طراحی گردد که به آسانی قابل تمیز شدن بوده و همچنین مصالح مورد استفاده باید در مقابل اثرات خورندگی ترکیب های شوینده آنتی باکتریال مقاوم باشند.
عوامل مؤثر کیفی نگهداری در سردخانه ماهی و میگو
آبزیان ممکن است در حین نگهداری در سردخانه ماهی بالای صفر یا سردخانه ماهی زیر صفر دچار تغییرات نا خوشایندی در طعم، بو، ظاهر و بافت سلولی گردند. این تغییرات به دلیل از دست دادن رطوبت ماهی، اکسیداسیون روغن و یا رنگدانه ها و فعالیت های آنزیمی در گوشت ماهی می باشد. سرعت رخداد این تغییرات وابسته به عوامل زیر است.
- گونه ماهی
- سطح و ثبات دما و رطوبت در سردخانه صنعتی ماهی
- میزان محافظت و نوع بسته بندی یا پوشش
بنابراین برای تدوین یک پروتکل کیفی بهتر است با در نظر گرفتن سه پارامتر فوق اقدام به تعریف یک فرآیند بهداشتی و ایمن نمایید.
تأثیر گونه ماهی بر نگهداری در سردخانه صنعتی ماهی
نوع گونه ماهی به شکل قابل توجهی به عمر نگهداری ماهی در سردخانه صنعتی ماهی تأثیر می گذارد. ماهی های با میزان بالای روغن مانند : سالمون، تن و غیره به دلیل اکسیداسیون روغن و رنگدانه ها عمر نگهداری منجمد کوتاهی دارند. در مقابل برخی از ماهی ها با اینکه میزان بالایی روغن دارند، در مقابل اکسیداسیون در شرایط نگهداری منجمد بسیار مقاوم هستند. شیوع فساد در ماهی های با مقادیر روغن کم، بسیار کمتر است. بنابراین این گونه از ماهیان تا چندین ماه می توانند بدون افت کیفیت جدی در سردخانه ماهی زیر صفر نگهداری شوند.
روش های انجماد ماهی و میگو
مشخصات هر محصول اعم از سایز و شکل و روش و سرعت انجماد بر کیفیت، ظاهر و هزینه تولید تأثیرگذار است. برای انجماد صنعتی ماهی و میگو یا بهتر است بگوییم آبزیان معمولاً از روش تونل انجماد و یا پلیت فریزر استفاده می شود. همچنین استفاده از فرآیند های انجماد سریع مانند IQF نیز می تواند شامل مزایای زیر باشد اما مستلزم سرمایه گذاری بیشتری نسبت به روش های قبلی بوده و معمولاً برای ماهی فیله شده مورد استفاده قرار می گیرد. این مزایا عبارتند از:
- انجماد سریع ماهی و میگو و حفظ کیفیت حداکثری
- امکان مدیریت سریع مقادیر زیاد ماهی میگو
- کاهش هزینه های تولید و نیروی انسانی با بهره گیری از نوار نقاله ها و تجهیزات کاربردی اتوماتیک
- تولید محصول با ظاهری یکسان و کاهش دور ریز
سیستم و روش انجماد با توجه به میزان بودجه، توقع کیفی و نوع محصول انتخاب می شود. رایج ترین و کم هزینه ترین روش انجماد برای آبزیان استفاده از اتاق های با دمای حدود ۴۰- درجه سانتیگراد معروف به تونل انجماد وزشی می باشد. همچنین گرانترین روش برای انجماد آبزیان سیستم انجماد سریع تک به تک (IQF) که به کمک یک سیستم انتقال نوار نقاله با سرعت متغیر محصول را به درون فریزر هدایت می کند و از طرف دیگر محصول منجمد خارج می شود.
تونل انجماد ماهی | انجماد وزشی
تونل انجماد ماهی و میگو معمولاً به اتاق های عایق شده ای گفته می شود که هوای سرد (با دمای حدود ۴۰- درجه سانتیگراد) را به وسیله فن های مخصوص با سرعت و دبی بالا روی کویل اواپراتور و پیرامون محصول گردش می دهند تا آن را منجمد کند. محصولات روی چنگک یا سینی و گاری به صورت جدا از هم قرار می گیرند. یک مبرد اعم از آمونیاک یا فریون یا براین در مسیر کویل اواپراتور جریان یافته و اثر برودتی لازم را تأمین می کند.
فشار استاتیکی در این اتاق ها بسیار زیاد است و سرعت متوسط هوا باید بین ۱۰ تا ۶۰ کیلومتر در ساعت باشد سرعت رایج هوا در تونل انجماد ۴۰ کیلومتر در ساعت می باشد. اگر سرعت هوا در روش انجماد وزشی در این دامنه قرار بگیرد منجر به اقتصادی ترین حالت انجماد می گردد. سرعت هوای پایین تر انجماد محصول را کندتر کرده و افزایش سرعت هوا باعث افزایش بسیار زیاد هزینه های دستگاه انجماد می گردد.
در بعضی از کارخانه ها که از انجماد وزشی استفاده می کنند، یک سیستم انتقال محصول به صورت مداوم محصول را توسط نوار نقاله به اتاق یا تونل انجماد منتقل می کند. این نوع تونل های انجماد با پیکربندی های متفاوتی به شکل زیر ساخته می شوند:
- یک پاس در تونل انجماد
- چند پاس در تونل انجماد
- نوار نقاله اسپیرال
نوع پیکربندی و نوار نقاله به نوع محصول، مقدار محصول، فضای موجود جهت نصب تجهیزات و هزینه های راهبری فریزر بستگی دارد.
پلیت فریزر میگو و ماهی | انجماد تماسی
در پلیت فریزر یا فریزر صفحه ای، مبرد از طریق مسیرهای مرتبط در صفحات افقی یا عمودی نصب شده در یک کابینت یا اتاق عایق به جریان افتاده و محصولات در بین این صفحات قرار می گیرند. پلیت فریزر به صورت گسترده در انجماد انواع ماهی ها مورد استفاده قرار می گیرد. فرآیند انجماد در این دستگاه از طریق تماس مستقیم میگو و ماهی با صفحات دوجداره حاوی مبرد انجام می گیرد.
سردخانه صنعتی ماهی و میگو | سردخانه ماهی زیر صفر
پروتئین های ماهی در زمان انجماد و نگهداری در دماهای زیر صفر به صورت دائم تغییر می کنند. دناتوراسیون (از دست دادن ساختار کواترنری و ترشیاری پروتئین ها) در دماهای کمی زیر صفر خیلی سریع اتفاق می افتد مثلاً حتی در دمای ۵- درجه سانتیگراد ماهی به سرعت فاسد می شود. آبزیان بسته به منطقه جغرافیایی متفاوت می باشند. ماهی های مناطق مختلف نیز به شکل قابل ملاحظه ای از نظر فیزیکی و ترکیبات شیمیایی متفاوت از یکدیگر هستند. برای مثال برخی از ماهی ها به راحتی با انجماد سازگار بوده و در مقایسه با سایر گونه ها عمر نگهداری بالاتری دارند. ولی دیگر گونه های چربی دار ممکن است فاسد گردند بنابراین عمر نگهداری پایینی دارند. به طور کلی برای نگهداری طولانی مدت ماهیان باید ابتدا آن ها را منجمد کرد و سپس در سرد خانه ماهی زیر صفر با دمای بین ۲۸- تا ۱۸- درجه سانتیگراد نگهداری کرد.
دمای سردخانه ماهی
افت کیفیت ماهی منجمد در سردخانه صنعتی ماهی اساساً به دمای سردخانه و مدت زمان نگهداری وابسته می باشد. ماهی هایی که در دمای ۲۸- درجه سانتیگراد نگهداری می شوند می توانند ماندگاری کمی بیشتر از یک سال داشته باشند. مطالعات در رابطه با مدت زمان نگهداری و دمای سردخانه ماهی و میگو نشان می دهد که آبزیان منجمد حافظه دارند. به این معنی که هر دفعه که در معرض دمای بالاتر از میزان توصیه شده و عملیات نا مناسب قرار می گیرند، افت کیفیت در آن ها ذخیره می شود. وقتی محصول در نهایت دیفراست می گردد مجموع اثرات بد رفتاری، در کیفیت محصول توسط مصرف کننده قابل مشاهده است.
ماهی های که به درستی نگهداری نشده اند به سادگی قابل شناسایی هستند. گوشت ماهی پس از دیفراست مات، کدر، اسفنجی و سفید رنگ بوده و تحت فشار مایعات از گوشت ماهی ترشح می گردد. اگرچه ماهی هایی که اصولی و صحیح نگهداری شده اند دارای بافت سفت و الاستیک می باشند. نگهداری مداوم در دمای حدود ۲۵- درجه سانتیگراد، اکسیداسیون، از دست دادن رطوبت و تغییرات آنزیمی را کاهش داده و منجر به افزایش ماندگاری ماهی می شود. همچنین پس از خروج ماهی از سردخانه می بایست حتی الامکان تا زمان عرضه به مصرف کننده، محصول در شرایط دمایی مذکور نگهداری گردد.
رطوبت سردخانه
رطوبت نسبی بالا در سردخانه ماهی باعث کاهش تبخیر رطوبت از بدن ماهی و حفظ کیفیت بیشتر آن می شود. میزان این پارامتر در سردخانه مستقیماً از اختلاف دمای کویل و دمای سردخانه تأثیر پذیر است. وجود اختلاف دمای بالا باعث کاهش رطوبت نسبی شده و سرعت از دست دادن رطوبت بدن ماهی منجمد را به شدت افزایش می دهد و بر عکس. برای جلوگیری از حذف بیش از حد رطوبت از بدن ماهی نیاز است که طراحی و سایزینگ اواپراتور سردخانه به درستی و طبق اصول مهندسی انجام شود. رطوبت نسبی در سردخانه ها بین ۱۰ تا ۲۰ درصد بیشتر از محیط است چرا که رطوبت محصولات به طور مداوم در حال تبخیر هستند و باعث افزایش رطوبت فضای داخل سردخانه می شوند.
تجهیزات سرد خانه ماهی و میگو
سردخانه ماهی میگو یا به طور کلی تر سردخانه آبزیان مانند سایر سردخانه ها از سیکل تبرید برای ایجاد سرمایش استفاده می کند. در ادامه به معرفی مهمترین اجزای سیکل تبرید و توضیح آنها خواهیم پرداخت.
- عایق: یکی از مهمترین اجزای یک سردخانه صنعتی ماهی عایق آن می باشد. برای دستیابی به دمای مطلوب و حفظ آن با حداقل مصرف انرژی بهتر است از عایق های با کیفیت مثل ساندویچ پانل پلی یورتان با دانسیته ۴۰ کیلوگرم بر متر مکعب استفاده کرد. ضخامت مورد نیاز برای سردخانه ماهی تازه با دمای ۱+ درجه سانتیگراد ۱۰ سانتیمتر و برای سرد خانه ماهی منجمد با دمای ۲۰- درجه سانتیگراد ۱۵ سانتیمتر توصیه می شود.
- کمپرسور برودتی: کمپرسور مهم ترین عضو سیکل تبرید می باشد. کمپرسورها انواع مختلفی اعم از پیستونی یا اسکرو دارند که هر کدام دارای دامنه ظرفیت های متفاوت هستند. معمولاً نوع و ظرفیت کمپرسور برودتی یک سردخانه با توجه به میزان ظرفیت لازم، امکانات و بودجه انتخاب می شود.
- اواپراتور: اواپراتور دستگاهی می باشد که در فضای داخل سردخانه میگو و ماهی نصب می شود و به عنوان یک مبدل حرارتی عمل می کند بدین صورت که مبرد در آن تبخیر می شود و گرما را از هوای اطراف و از محصولات داخل سردخانه جذب می کند. اواپراتور شامل کویل، فن، سیستم دیفراست یا یخ زدایی و کاور می باشند.
- کندانسور: کندانسور یک مبدل حرارتی دیگر می باشد که به کمک مبرد گرمای داخل سردخانه را دفع می کند. کندانسورها انواع مختلفی دارند کندانسورهای آب خنک گرما را به آب در حال گردش در برج خنک کن منتقل می کنند در حالیکه کندانسور های آب خنک به کمک فن ها گرما را مستقیماً به محیط منتقل می کنند.
نا گفته نماند که تجهیزات بسیار زیاد دیگری نیز در ساخت سردخانه ماهی و میگو مورد استفاده قرار می گیرد ولی در اینجا به معرفی و توضیح مهمترین آنها بسنده کردیم. بهتر است برای کسب اطلاعات در رابطه با تجهیزات سردخانه صنعتی میگو و ماهی صفحه مربوط به تجهیزات سردخانه را مطالعه نموده یا با ما تماس بگیرید و از ما مشاوره رایگان دریافت کنید.
قیمت سردخانه ماهی | قیمت سردخانه میگو
برای برآورد قیمت سردخانه ماهی و میگو چند عامل اصلی را باید در نظر گرفت که شامل قیمت عایق مورد نیاز برای ساخت سالن سردخانه، تجهیزات برودتی و هزینه های نصب و راه اندازی می باشد.
قیمت تجهیزات برودتی سردخانه صنعتی ماهی و میگو
نوع و قدرت تجهیزات سیستم برودتی در قیمت آن مؤثر است. استفاده از تجهیزات به روز و مدرن مثل کمپرسورهای اسکرو گران تر از مدل های پیستونی می باشد و در قیمت نهایی ساخت سردخانه ماهی و میگو تأثیر می گذارد. همچنین ظرفیت بارگیری سردخانه مستقیماً با قیمت سردخانه ماهی در ارتباط است. در واقع هر چه یک سردخانه گنجایش بیشتری داشته باشد نیازمند تجهیزات برودتی با قدرت بیشتر و گرانتر خواهد بود.
قیمت عایق سردخانه ماهی و میگو
نوع عایق میتواند تأثیر زیادی بر قیمت داشته باشد. انواع عایق معمول شامل فوم پلیاورتان PU، پلی استایرن EPS، یا XPS و سایر مواد مشابه هستند. عایق با کیفیت عالی با ضریب عایق بیشتر هزینه بالاتری دارد. ضخامت عایق مستقیماً با میزان مصرف انرژی سرد خانه ماهی مرتبط است. عایق با ضخامت بالاتر ممکن است قیمت اولیه بیشتری داشته باشد، اما در طولانی مدت میتواند به صرفهتر باشد و از مصرف برق سردخانه بکاهد.
قیمت درب سردخانه ماهی میگو
دربهای سردخانه می توانند از انواع لولایی، کشویی یا ریلی و با ابعاد و مختلف باشند. هرکدام از این انواع و ابعاد قیمت متفاوتی دارند که باید متناسب با نیاز و محدودیت ها انتخاب شود. درب های سردخانه ای در ضخامت های گوناگون از ۷ سانتیمتر تا ۱۵ سانتیمتر ساخته می شوند. انتخاب ضخامت مناسب بسته به دمای سردخانه ماهی و میگو دارد در واقع هر چه دما پایینتر باشد ضخامت درب باید بیشتر باشد. ضخامت درب نیز به شکل محسوسی در قیمت آن مؤثر است.
به طور کلی محاسبه قیمت سردخانه صنعتی میگو و ماهی به دلیل گستردگی انواع تجهیزات و آپشن ها می تواند پیچیده باشد و بهتر است برای دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با قیمت سردخانه صنعتی ماهی با همکاران ما در واحد فروش در ارتباط باشید. همچنین می توانید برای اطلاع از قیمت سردخانه های بالای صفر و زیر صفر در ظرفیت های کوچک و متوسط به صفحه قیمت سردخانه مراجعه کنید.
در زیر تصویر یک سردخانه ماهی اجرا شده توسط شرکت برودت کار اطلس را مشاهده می کنید.
سخن پایانی
در آخر، با توجه به اهمیت ساخت سردخانه صنعتی ماهی و سردخانه صنعتی میگو در صنعت شیلات، برودت کار اطلس همواره کوشیده است با ارائه راهکارهای نوین و تکنولوژیهای پیشرفته، ارتباط و همکاری سازنده ای با صنعتگران این حوزه برقرار کند تا با افزایش کارایی و کیفیت نگهداری، به بهبود عملکرد و سودآوری کسبوکارها کمک نماید.
شرکت برودت کار اطلس با افتخار اعلام میکند که آماده است تا با بهرهگیری از تخصص و تجربه طولانی در صنعت شیلات و در زمینه ساخت سردخانه ماهی و میگو در سراسر کشور، بهترین راهکارها را به مشتریان ارائه دهد. ما با بهرهمندی از فناوریهای پیشرفته و تعهد به ارتقاء کیفیت نگهداری محصولات، به همراه شما هستیم تا از تازگی و سلامت محصولات شما در تمامی مراحل زنجیره تأمین اطمینان حاصل کنیم.
۲۰۱۰ ASHRAE HANDBOOK /Chapter 32-Fishery Products :منبع
مطالب مرتبط
سردخانه ماهی
قیمت سردخانه ۱۴۰۳ | برآورد هزینه ساخت سردخانه در شرکت برودت کار اطلس، ما اهمیت قیمت گذاری سردخانه ها و