تبرید صنعتی چیست؟

دامنه دمایی یکی از مشخصه های تبرید صنعتی می باشد. در سیستم های تبرید دما می تواند از ۷ درجه سانتیگراد بالای صفر جهت استفاده از سیستم های تهویه مطبوع و کلین روم تا دماهای ۶۰ و ۷۰ درجه سانتیگراد زیر صفر جهت استفاده از سیستم های سردخانه، تونل انجماد و غیره کاهش یابد.

در دماهای کمتر از ۷۰ درجه سانتیگراد زیر صفر (جهت استفاده از سیستم های IQF با نیتروژن مایع) وارد مقوله صنعت کرایوجنیک (Cryogenic) می شویم که در آن از گاز مایع طبیعی، نیتروژن مایع و دی اکسید کربن مایع با دماهای بسیار پایین در حدود ۲۰۰ درجه سانتیگراد زیر صفر استفاده می شود. اگر تبرید صنعتی را در حوزه صنایع غذایی، شیمیایی و صنایع پردازش نفت و گاز بیان کنیم، می توان گفت تقریباً دو سوم کاربرد آن را پوشش داده ایم.

کاربرد تبرید صنعتی

شکل بالا موتورخانه یک سردخانه نگهداری محصولات پروتئینی را نشان می دهد. یکی دیگر از کاربردهای مهم تبرید صنعتی در صنایع تولیدی و آزمایشگاهی می باشد، یعنی جایی که شرایط خاص، به خصوص دستیابی به دماهای پایین مورد نیاز است. نا گفته نماند کاربرد پمپ کردن گرما (Heat Pump) که گرما از یک فضا با دمای بسیار بالاتر از دمای محیط، به فضای با دمای محیط پمپ می کند (خنک سازی در صنایع فولاد و غیره) نیز می تواند تبرید صنعتی نامیده شود. در ادامه به معرفی کاربرد تبرید در عمل آوری و نگهداری محصولات غذایی می پردازیم.

تبرید در نگهداری مواد غذایی

عمر مفید مصرف اکثر مواد غذایی با کاهش دما افزایش می یابد. در واقع با کاهش دما سرعت رشد میکروارگانیسم ها و در نهایت فساد محصول به تعویق می افتد و در صورت رفتار مناسب می توان زمان مصرف برخی از محصولات را حتی تا بیشتر از یک سال افزایش داد.

نگهداری میوه و سبزیجات در سردخانه

برای نگهداری برخی از محصولات از جمله موز و سیب دمای نگهداری بهینه از دمای انجماد بالاتر می باشد. میوه جات و سبزیجات به صورت غیر منجمد نگهداری می شوند مثلاً موز، سیب، گوجه فرنگی، کلم، کاهو، سیب زمینی و پیاز در دمای های بالای صفر (بین ۱ تا ۱۴ درجه سانتیگراد) نگهداری می شوند. دمای نگهداری محصولات مختلف در سردخانه را شامل دمای نگهداری، رطوبت نسبی و میزان تنفس می توانید استخراج کنید. لازم به ذکر است برخی از میوه ها را می توان در دمای کمی کمتر از صفر درجه سانتیگراد بدون اینکه یخ بزنند، نگهداری نمود. برای اینکه آب موجود در میوه ها به شکل محلول در شکر و سایر مواد معدنی می باشد که نقطه انجماد کمتری را برای این محصولات فراهم می کند.

نگهداری مواد پروتئینی در سردخانه

مواد پروتئینی شامل دامنه ای وسیعی از محصولات از جمله لبنیات، محصولات گوشتی، ماکیان و آبزیان می باشند. لبنیات به جز در برخی موارد مثل بستنی و خامه قنادی را دماهای کمی بالاتر از صفر نگهداری می کنند. محصولات گوشتی کیفیت خود را در دماهای به اصطلاح سوپر چیلد (Super chilled) یعنی دمایی حدود ۱- درجه سانتیگراد که بصورت غیر منجمد است، برای مدت کوتاه بهتر حفظ می کنند. اما در نگهداری بلند مدت نیازمند دمایی بین ۱۸- تا ۲۵- درجه سانتیگراد هستند.

شرکت برودت کار اطلس یکی از با سابقه ترین شرکت ها در سیستم های تبرید صنعتی می باشد. از خدمات ما می توان به طراحی و ساخت انواع سردخانه،
تونل انجماد
، IQF، یخساز، سیستم های تقطیر گاز و غیره اشاره کرد.

مطالب مرتبط

تبرید