تونل انجماد
تونل انجماد به مجموعه ای اتلاق می گردد که جهت انجماد محصول با سرعت بالا بکار گرفته می شود. در دماهای کمتر از 10- درجه سانتیگراد رشد میکروارگانیسم ها کُند و درنهایت در دمای 18- درجه سانتیگراد تقریباً متوقف خواهد شد. به طور دقیق تر در مواد غذایی منجمد سرعت فساد با تبدیل رطوبت موجود در محصول به یخ کاهش می یابد و در نهایت باعث کاهش سرعت رشد گونه های باکتریایی می شود.
سرعت انجماد و کیفیت مواد غذایی
حفظ کیفیت بافت سلولی مواد غذایی با سرعت انجماد ارتباط مستقیم دارد. بدین معنی که هر چه سرعت انجماد کمتر باشد، کریستال یخ تشکیل شده در محصول بزرگتر شده و منجر به پارگی بافت سلولی مواد غذایی و در نهایت ایجاد تغییرات در شکل ظاهری و طعم محصول می گردد. بنابراین با کاهش زمان انجماد، محصول منجمد با کیفیت تری خواهیم داشت. فلسفه به وجود آمدن تونل انجماد نیز همین افزایش سرعت انجماد است تا در کمترین زمان ممکن مغز محصول منجمد گشته و آماده نگهداری در سردخانه گردد.
انواع انجماد
انجماد وزشی:
این تونل انجماد در واقع یک نوع خاص از سردخانه می باشد. دمای این تونل انجماد پایین تر از سردخانه های معمول و حدود 40- تا 35- درجه سانتیگراد می باشد. تفاوت دیگر آن در میزان بسیار زیاد و نحوه سیرکوله یا گردش هوا می باشد. محصولات باید به شکل جداگانه برای 6 تا 10 ساعت در تونل انجماد قرار بگیرند تا دمای مغز محصول به 18- درجه سانتیگراد رسیده و آماده دپو در سردخانه گردد.
انجماد تماسی:
دستگاه انجماد تماسی یا به عبارت دیگر پلیت فریزر Plate Freezer یک اواپراتور به شکل افقی یا عمودی می باشد. محصول برای مدت زمان 4 الی 8 ساعت بین جداره های پلیت فریزر قرار گرفته و مایع مبرد در داخل این جداره ها به گردش می آید. این نوع انجماد معمولاً برای محصولات شیلاتی اعم از ماهی و میگو مورد استفاده قرار میگیرد.
تونل انجماد فوق سریع IQF
در تونل انجماد فوق سریع یا به اصطلاح IQF محصول توسط نوار نقاله به ساختمان داخلی فریزر هدایت شده و در مدت زمان کمتر از 1 ساعت بنا به نوع محصول منجمد می گردد. IQF ها انواع مختلفی دارند جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره آنها روی IQF با نتیروژن مایع و IQF با سیکل تراکمی کلیک کنید.
شرکت برودت کار اطلس در طراحی و اجرای تونل های انجماد سابقه ای طولانی دارد. امری که پروژه های ما را همواره متمایز می کند ارائه راهکار بنا به نیاز و بودجه طرح برای هر پروژه است. از مزایایی که این نوع طراحی در پی دارد می توان به کاهش هزینه های سرمایه گذاری، افزایش راندمان و سرعت انجماد و انطباق کامل تجهیزات با بار برودتی مورد نیاز اشاره کرد.